Увеличават се болните от грип
Увеличават се болните от грип / Дарик радио,архив

Завишаване броя на заболелите от грип през текущата седмица отчитат от РЗИ Кюстендил.От понеделник до четвъртък броят им е 103.21 на 10000, за сравнение през миналата седмица заразените са били 38.99 на 10000. Грипна епидемия се обявява при 264 заразени на 10000.
Началото на грипното заболяване в типичните случаи се характеризира с внезапно повишаване на температурата, придружено често от студени тръпки, главоболие, кашлица, значителна отпадналост, която понякога не позволява на болните да станат от леглото. Чести са оплакванията от болки в кръста, крайниците, в очните ябълки и зад гръдната кост. Обилната хрема не е характерна за грипа.
"При поява на тези симптоми незабавно да се потърси лекарска помощ, ако не се налага хоспитализация, болният да стои вкъщи. Задължително трябва да се избягват контакти. Да се изолира в отделна стая, при нето да се влиза с предпазни маски, да се мият често ръцете и да се извършва дезинфекция на повърхностите", съветва д-р Илияна Кръстева, експерт в РЗИ Кюстендил.

Единствените ефективни средства са антивирусните препарати, но те трябва да се приемат много рано - още при първите признаци, в първите 24 часа. Д. -р Кръстева напомни, че грипните зарази не се третират с антибиотици.