Успешно завърши Балканската работилница за театър
Успешно завърши Балканската работилница за театър / Дарик радио

 

С 53 минутен документален филм завърши мини театрална академия по проект "Балканска работилница за театър" на Общинския драматичен театър с партньор община Щип

 Петнайсет деца от община Кюстендил и петнайсет от община Щип/ Македония/  на възраст от 7 до 14 години участваха в него. Проектът бе спечелен по програмата за  трансгранично сътрудничество и е на стойност 70 000 евро. Децата, които участваха в театралната академия бяха избрани на кастинг в Кюстендил и Щип.

 

  "Имаше професионални педагози, които показаха на участниците как се прави театър и какви са неговите компоненти. Те успяха и да се докоснат до магията на театралното изкуство. Хубаво е, че децата се опознаха със своите другари отвъд границата ", каза директорът Драматичния театър в Кюстендил Чавдар Ненов.

В края на Академията децата подготвиха и един мини спектакъл по приказки за Хитър Петър. Бяха направени две премиери в Кюстендил и в Щип, а след това и още 4 допълнителни представления в двете общини.

Част от проекта бе и изложбата на 62 картини на кюстендилски и македонски деца, която бе открита във фоайето на Общинския драматичен театър в Кюстендил. В продължение на месец деца от Кюстендил и Щип издирваха, четоха и накрая илюстрираха приказки свързани с Хитър Петър. Друга изложба от също 62 картини бе открита и в Щип.