Успех на ученици от V ОУ Христо Ботев на фестивал в Прага
Успех на ученици от V ОУ Христо Ботев на фестивал в Прага / netinfo

Ученици от шести и седми клас на Пето ОУ"Хр.Ботев"- Кюстендил се завърнаха след успешно представяне в Деветото издание на Международния фолклорен фестивал в град Прага, Република Чехия. Младите таланти изпълниха автентични песни и хора от Каменичкия край на Кюстендилско. Те очароваха публиката с многобагрените си носии, темпераментни ритми , красота и специфика на  нашенските гласове. Получиха заслужени аплодисменти от възторжената публика, която бурно аплодира всяко тяхно изпълнение.

 Младите изпълнители, заедно със свои баби и дядовци от фолклорната група при читалището в Долно село, с ентусиазъм и вдъхновение пресътвориха на сцената позабравени фолклорни песни и танци. Талантливите певци и танцьори  по блестящ начин направиха  изпълненията си на фона на българския трибагреник и под непрекъснатите овации на  феновете и ценителите на българското сред  многонационалната публика от двадесет и четири  държави.

   Международното жури заслужено ги награди със" Сертификат за отлично културно-художествено  представяне на българския фолклор."

 Участниците имаха удоволствието да се насладят на красотата и очарованието на "златна"Прага, Карлови вари, слънчева Братислава. Усмивките грееха радостно, а срещите с българи изненадваха приятно.

 Ансамблите се разделяха с обещание за нова среща през следващата година, а учениците от Пето основно училище станаха достойни посланици на Кюстендил и България пред света.

 Младите  изпълнителите изказват своята благодарност към всеотдайния труд и професионализъм на учителките си Веселка Коларова и  Благородка Теодосиева, за любезното съдействие на директора на училището Искра Владимирова, на председателя и  секретаря на читалището в с.Долно село - М.Василева - ръководител на групата, на културните дейци и общественици, помогнали с реквизит участието на групата.