Ученици от ПГИМ
Ученици от ПГИМ / netinfo
Ученици от ХІ б клас на ПГИМ „Йордан Захариев“ – Кюстендил и техния класен ръководител Лиляна Шипарова участваха в организирана от Административен съд – Кюстендил лекция на тема: „Правата ни като граждани на Европейския съюз. Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат подкрепа и защита. Права и задължения на учениците. Правила и поведение в училище“.

Лектор по темата бе съдия Иван Демиревски, който запозна учениците с концепцията на образователната програма- „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и споразумението между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Той обясни на разбираем и достъпен за възрастта на учениците език, каква е структурата на съдебната система, какво е разделението на властите според Конституцията на Република България, къде е мястото на Върховния административен съд и административните съдилища като част от съдебната система.

Съдия Иван Демиревски
netinfo

Конкретно по темата съдията разясни на учениците правата и задълженията им по Закона за закрила на делото и Закона за предучилищното и училищното образование, след което ги запозна с конкретен казус, разглеждан от Административен съд-Кюстендил като касационна инстанция. Казусът е свързан с наложено наказание на родител, който не е осигурил присъствието на дееспособно пълнолетно лице за придружител на обществено място /дискотека/ на непълнолетното си дете. Той отговаря на въпроси, които бяха задавани от учениците, които проявиха интерес към съдийската професия и качествата, които трябва да притежава съдията.

Изпълнението на образователната програма за учебната 2016/2017 год. в Административен съд- Кюстендил ще завърши с официално връчване на удостоверения за участие в образователната програма на учениците от ХІ б клас на ПГИМ „Йордан Захариев“-Кюстендил, които ще получат и награди под формата на образователна литература.
Целта на образователната програма е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формирането на правна грамотност и култура, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.
 
Дарик- Кюстендил