Ученици от ПГИМ „Йордан Захариев на гости на Административен съд- Кюстендил
Ученици от ПГИМ „Йордан Захариев на гости на Административен съд- Кюстендил / Дарик- Кюстендил

Ученици от единадесетите класове на ПГИМ „Йордан Захариев" - Кюстендил и техни преподаватели участваха в организирана от Административен съд - Кюстендил лекция на тема: "Съдебната система в Република България. Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Съдебната власт в Република България. Върховният административен съд и административните съдилища като част от съдебната система в Република България. Професията „Съдия". Как се става съдия - изисквания, според Закона за съдебната власт. Човекът под тогата - качества, които трябва да притежава съдията. Статут на административните съдии в Република България".
Лектор по темата бе заместник-председателят на Административен съд-Кюстендил съдия Даниела Петрова, която успя да спечели вниманието на присъстващите гимназисти, като ги запозна със структурата на съдебната система в Република България и по-конкретно за специализираните съдилища. Най-голям интерес учениците проявиха към съдийската професия и качествата, които трябва да притежава съдията.

Ученици от ПГИМ Йордан Захариев на гости на Административен съд Кюстендил
netinfo

Срещата бе във връзка с реализиране на съвместна Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката през учебната 2016/2017 год.
С оглед проявения интерес от учениците и преподавателите, до края на Програмата ще бъдат организирани още две лекции, за което са ангажирани и други съдии от Административен съд - Кюстендил, съобщиха за Дарик от съда.

Ученици от ПГИМ Йордан Захариев на гости на Административен съд Кюстендил
netinfo

Целта на образователната програма е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формирането на правна грамотност и култура, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.