/ ТД Осогово
Успешна и много силна бе 2018 година за Туристическо дружество “Осогово”. Коментарът е на председателят на дружеството - Христо Абаджиев. “Трудно е да се определи, кое от всичките ни мероприятия е най-доброто. Безспорно най – вълнуващите ще си останат екскурзионните летувания. Те са най-добрият начин за почивка в планината”, каза Абаджиев.

ТД Осогово кани на поход в Лисец планина

Над 150 туристи от България, Сърбия и Македония за поредна година се срещнаха на пирамида 106, при село Жеравино в Чудинската планина. С развети национални знамена и тази година туристи се събраха на връх Руен – първенеца на Осоговската планина.

ТД Осогово- равносметка за 2018 година
ТД Осогово

В най-крайните югоизточни делове на Осоговската планина с помощта на Ели и Олег Димови бяха маркирани и проучени три маршута в района на с. Ветрен, с. Тишаново и с. Илия. Бяха подновени маркировките от Трите буки – м. Предела – вр.Белток - Брезовски рид – с. Слокоцица. От местността Юч бунар до Памука бе направена нова маркировка. В района на Вуково бе проучен маршрут, криещ много забележителности и история.

Национален планински траверс „Осогово - 2018”

Представители от туристическо дружество „Осогово“ и екип от фирма САП Лабс България ЕООД изчисти и маркира туристически маршрут по Земенският пролом до водопада при с. Полска Скакавица.

Това е един от най - емблематичните маршрути в района на Земенския пролом. Наличието на 9 тунела, обаче представляваше опасност за туристите в района. Основната идея бе почистването и маркирането на пътека, която не минава през тунелите и по релсите.

С грандиозен концерт и изложба в голямата зала на читалище „Братство”- Кюстендил туристическият хор „Осоговско ехо” отбеляза 55 години от основаването си. Те участват във всички прояви на града и се изявяват и печелят отличия на много фестивали из страната.

ТД Осогово- равносметка за 2018 година
ТД Осогово

Равносметката на ТД “Осогово” от секретарят Силвия Михова:

“Желаещите за екскурзионното летуване в Рила планина бяха много. Маршрутът ни беше: Кирилова поляна, хижа „Рибни езера”, хижа „Грънчар”, хижа „Заврачица”, хижа „Чакър войвода”, Боровец. Прогнозата за времето, обаче беше апокалиптична – 6 дни гръмотевични бури и много дъжд. Но както всички се шегуват: „Ние винаги минаваме между капките“.

След три седмици екскурзионното летуване в Пирин беше с маршрут: хижа „Яворов“ (2 дни); „Кончето“ – хижа „Вихрен“; хижа „Синаница“; хижа „Яне Сандански“. В групата имаше 2 десетгодишни деца, а преходите бяха сериозни от 8 до 11 часа. Водачът Любо Младенов реши да им остави траен спомен и им показа в скалите еделвайси. Много вълнуващо бе, когато едно от децата каза на баща си: „Тате, днес беше най – хубавия ден от живота ми!“

Туристи от Кюстендил на традиционна среща под връх Бесна кобила в Сърбия (СНИМКИ)

Който се е разходил из България, се е уверил, че страната ни е красива. Но който е видял Родопите, е сигурен: България е неземно красива! Между родопските светилища и пролетния дъжд посрещнахме и изпратихме най – българският празник – 24 май. Триадата– Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък е мистично място, с много митове и легенди.

Изкачването на връх Милеви скали, най - обзорния и скалист връх на рида Алабак в Западните Родопи бе едно дълго приключение, обляно в златна светлина.

От връх Милеви скали - 1593,5 м. се насладихме на страхотните гледки към язовир Батак, връх Голяма Сюткя, Баташки Снежник, средновековната крепост Цепина при с. Дорково, Велинград и Пещера.А атрактивната теснолинейна жп линия, се виеше пред очите ни.

Поредната впечатляваща екскурзия на туристите от туристическо дружество „Осогово“ град Кюстендил бе в рамките само на два дни, но ние успяхме да разгледаме в Македония – Кратово, античните градове Стоби и Хераклея, Крушево, Битоля, а в Гърция - остров Ахил на Мало Преспанско езеро, Кастория и Едеса.

Красиви и впечатляващи места плениха вниманието на туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил в продължение на два дни
до македонската перла – град Скопие и Шар планина с най-високия й връх - Титов връх /2747 м./, наречен на бившият югославски лидер Йосип Броз Тито.

ТД Осогово
ТД Осогово

В сезона на водопадите се запътихме към затънтените краища на Понор планина. „По стъпките на Иван Вазов“, така нарекохме нашата екскурзия. Вървейки по Вазовите стъпки ние се насладихме на водопада Скакля. Изкачихме връх Сърбеница /1481,6 м.н.в./, едно от забележителностите на Понор планина.

По покана на Трънското туристическо дружество през годината опознахме няколко изключителни планини отбългарската част на Краището. Включихме се в изкачването на връх Големи връх /1480,5м/ - първенецът на Ерулската планина, връх Било /1737 м/ в планината Кървав камък.

Изкачихме връх Щърби камък /1478 м./, разположен на границата между България и Сърбия в западните части на Руй планина. Връх Малък Въртоп (1685 м.н.в.) в планина Грамада, връх Бесна кобила (1923 м.н.в.) – първенец не само на сръбската, но и на цялата част от областта Краище. Има нещо странно в тези планина от Краището. Привличат като магнит.

Туристите ветерани активно участваха в проявите на дружеството. Вече пет години поред клубът на туристите ветерани е домакин на националната среща на ветераните. През месец юни в продължение на три дни за празника на черешката туристи от цялата страна гостуваха на нашия клуб. Незабравими спомени остави иекскурзията им до село Добърско, Разлог, Банско и Благоевград.

От 17 до 20 май и тази година се проведе националния воден поход по горното течение на р.Струма. Организатор на похода е клуба по воден туризъм „Струма 2012“ към ТД „Осогово“ – гр.Кюстендил.

ТД Осогово
ТД Осогово

Спортен клуб по ориентиране „Руен – 92“ към туристическо дружество „Осогово“ и тази годена бе домакин на откритото състезание по ориентиране. Стартираха над 150 състезатели от 10 до 85-годишна възраст,представители на 20 клуба от страната.

Велосипедистите от велоклуб „Гайда“ към ТД ”Осогово” гр. Кюстендил направиха интересен преход от град Земен - язовир Пчелина – Ковачевци – Земен. Любим е и маршрута: с. Копиловци-с. Шишковци-с. Драговищица-с. Горановци-Олтоманци-Босилеград и обратно . В мероприятието се вкючнат и приятели от Дупница и Радомир.

На всички любители на планината ръководството на ТД " Осогово" гр. Кюстендил пожелава много здраве, благодатна и щастлива 2019 година!

И както казва нашият водач Любо Младенов: „Някои хора трупат пари, а други – спомени. Парите донасят възможности. Но истинските хора, които знаят какво искат от живота трупат спомени!!!
ТД Осогово