Родословното дърво на Румяна войвода
Родословното дърво на Румяна войвода
Паметник на Румяна войвода ще бъде тържествено открит в село Гюешево на 27 юли.
 Тай ще се намира в двора на читалището.Паметникът е дело на наследниците на Румяна войвода и ВМРО. Специално за откриването му ще дойде главната героиня на филма „Войвода“ Зорница Попганчева.От ВМРО планират възстановка на събитията от онова време, Зорница Попганчева ще влезе на бял кон,за да пресъздаде атмосферата от живота на войводата.Очаква се да пристигнат  наследниците на Румяна войвода, които живеят в Североизточна България.
 

Румяна войвода


Тази година се навършват 190 година от рождението й.Всяка година почитат войводата  като в края на месец юли правят Хайдушка вечер в селото. Румяна войвода е родена в село Гюешево през 1829 г. Според нейния баща Георги дъщеря му Румена се е родила в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни.
През 1856 година тя излиза в гората като хайдутин и организира чета. Стоян Ковача е първият, който се присъединява към четата и става неин байрактар. По-късно са убити след предателство от техен четник. Според други сведения двамата оцеляват, но четата се разпада и Стоян и Румена заминават за Австро-Унгария, и се заселват в град Арад, в днешна Румъния, където остават до края на живота си.