Син остави над 5 часа болната си майка на грижите на Областна управа-Кюстендил, не се класирал за личен асистент
Син остави над 5 часа болната си майка на грижите на Областна управа-Кюстендил, не се класирал за личен асистент / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

76-годишна жена бе оставена днес в Областна администрация-Кюстендил, на грижите на държавата от нейния син Тони Златков. Майката е с първа група инвалидност, с чужда помощ. Синът е в листата на чакащите за личен асистент по Националната програма, която реализира Бюро по труда-Кюстендил.

След близо 6-часови преговори с директорите на социалните служби и полицията, Златков се съгласи да прибере майки с в дома им.

По Националната програма "Асистенти на хора с увреждания" ще бъдат наети на работа в община Кюстендил 53 души, чрез Бюрото по труда. Кандидатите към момента са вече 68. Най- бързите печелят, за да се избегне субективност при оценката, молбите се подреждат по входящите им номера.

Тони Златков е под номер 65 и на този етап е в листата на чакащите. Той не работи, защото грижата за майка му не му позволява. Бил е неин личен асистент по програмата през 2014 г. Пропуска 2015 г. и по негова вина, заради забавено решение на ТЕЛК.

"Не съм много доволен от държавните институции. Учуден съм, че министър Калфин обещава на чужденците от Гърция да бъдат лични асистенти на болни хора, а в същото време българите, живеещи тук, с болни родители не можем да бъдем такива. Нечовешко е за 12 места да се караме". Доведох майка си в Областната администрация, защото това е най- висшата държавна власт тук. Дирекция "Социално подпомагане" е недостъпна за хора с увреждания и с инвалидна количка. Нечовешко е, един син да остави майки си в дом. Ако я дам на дом, тя ще струва много повече от тези 175 лв. Друг е въпроса, че и в тези институции няма места ", заяви Златков пред Дарик.

"Ако съм близо до превоз, направо се хвърлям, така не може да се живее", каза 76-годишната болна жена.

Право да кандидатстват по Национална програма "Асистенти на хора с увреждания" имат лицата, които отговарят на условията за месечно подпомагане по Закона за социално подпомагане и доходите на самите потребители не трябва да надхвърлят 5- кратния гарантиран минимален доход от 65 лв.

Приемът на молби започва в началото на годината, няма краен срок, списъка са прави по входящ номер, грубо казано "най- бързия печели", но това е за да се сведе до минимум субективния фактор, обяснява директорът на общинската дирекция Социално подпомагане в Кюстендил Бойко Шопов.

Около 1100 души са хората с увреждания в община Кюстендил, с решение на ТЕЛК за Първа група инвалидност, с чужда помощ. Чакащите за специализирани институции са много в цялата страна.

"Този проблем ще се засилва, защото възрастните хора са изоставени от децата си. Да трябва да се работи и да се издържа семейство, но трябва да има някакъв ангажимент към родителя. Децата са в дълг към родителите си.

Асен Златков ще бъде насочен към програмата за лични асистенти, която ще реализира община Кюстендил. Той не е отхвърлен като кандидат и по националната програма, просто е в листата на чакащите. Ще подаде утре молба за еднократна помощ, ще се направи социална оценка и доколкото познавам ситуацията на майка му, би могъл да я получи", коментира Бойко Шопов.