Селските кметове: Регистрация на домашните кучета- мисията е невъзможна
Селските кметове: Регистрация на домашните кучета- мисията е невъзможна / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

За регистрация на домашните и ловните кучета, тяхното чипиране и ваксинация призова д- р Емил Гъгнев, началник отдел "Здравеопазване" в Областната дирекция по безопасност на храните. Той разясни текстове от Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно- медицинската дейност пред селските кметове в община Кюстендил.

"Трябва да убедим населението, че домашните кучета трябва да се регистрират, така ще се реши и проблема с безстопанствените кучета. Ако с вас създадем добра организация ще постигнем успех. Постигнали сме споразумение с колегите частни ветеринарни лекари да извършат услугата на минималната възможна цена, от 15 лв. С тези пари те трябва да купят чип за 9 лв., ваксина срещу бяс за около 2 лв. и паспорт за 1- 2 лв. След като вече има поставен чип и издаден паспорт, след това само се прави ваксинация през 1- 2 години. Чипираните кучета се освобождават първата година от таксата за домашно куче, която се плаща в общината. За кастрираните кучета не се плаща общинската такса от 10 лв.", заяви д- р Емил Гъгнев. Той уточни, че контрола се осъществява от кметовете на населени места.

Много от селските кметове изразиха мнение, че "мисията е невъзможна". "Хората по селата са бедни, те нямат пари. Как ще ги накараме да дадат 15 лв. за чипиране. Те казват, по - скоро ще ги пуснем по улиците, отколкото да го направим", заявиха кметове и кметски наместници.

Д- р Гъгнев ги посъветва първо да направят списъци с хората и домашните им кучета, ветеринарният лекар да купи необходимите чипове, паспорти и ваксини, да се определи ден и лекаря да извърши процедурата в селото.