Руски фонд строи Медико-рехабилитационен център в Сапарева баня и помага за лечението на деца
Руски фонд строи Медико-рехабилитационен център в Сапарева баня и помага за лечението на деца / netinfo

Съветниците в Сапарева баня дадоха съгласие за учредяване на дружество с ограничена отговорност с общинско участие между община Сапарева баня и фонд „Закон, справедливост и милосърдие" гр. Москва.

На тази сесия общинските съветници имаха възможност да зададат въпроси свързани с инвестицията на руския фонд за изграждане на Медико-рехабилитационен център, с уникални възможности за генетична диагностика и лечение в Сапарева баня. От ГЕРБ бяха най- активни, като поставиха въпроси касаещи финансирането на центъра и дела на общината в съвместното дружество. На въпросите отговори лично президентът на фонда Вадим Попспелов, който присъства на сесията. Той обясни, че финансирането ще се осъществи изцяло от фонда.

В дружеството община Сапарева баня ще участва чрез непарична вноска - два имота, площ от около 30 дка, на които предстои да бъде направена оценка. Все още не може да се каже какъв ще е процента участие за двете страни.

Вадим Поспелов обясни пред съветниците, че оборудването на Центъра ще струва няколко милиона евро, а строителството му може да започне още тази година. Поспелов допълни, че преди започване на строителството ще се срещне с жителите на Сапарева баня, за да чуят какво ще се прави в града.

Ще бъде направена допълнителна улица към обекта, за да не се пречи на жителите и гостите на Сапарева баня, и региона, обясни руския гост. Освен това от фонда ще подпомогнат и някои от инфраструктурните проекти на община Сапарева баня, като вече са се запознали с всички проекти, които са разработени от курортната община. Вадим Поспелов съобщи, че няколко деца днес ще бъдат консултирани и изпратени на лечение в Русия, със средства на фонда. Съгласието си да бъде учредено съвместно дружество дадоха 8 от съветниците, трима от ГЕРБ се въздържаха, а един съветник гласува против.