/ Thinkstockphotos
"От днес ресторанти в Кюстендил предоставят топла храна на медиците, заети с лечението на болни от коронавирус", съобщи Станислав Георгиев - председател на местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

За два дни: 145 новозаразени в Кюстендилско и петима починали

"Идеята дойде от колегите ни във Велико Търново, с които заедно членуваме в Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Така инициативата беше разпространена във всички градове", разказа Георгиев.

"След влизането в сила на новите мерки срещу ограничаването на коронавируса, в Кюстендил работещите с доставка до домовете заведения са само седем. Собствениците им са се разпределили така, че всеки един от тях да покрива по един ден от седмицата с подготовката на обяд за медиците", обясни Георгиев.

Той уточни, че менюто включва по две ястия дневно - основно със салата, или основно с десерт. Всеки ден се приготвят по 30 порции за медиците от двете отделения, лекуващи болни от коронавирус в местната болница, и за тези от Спешния център.

80% от изследваните за коронавирус в Кюстендил дават положителни проби

"Включваме всеки ден различно по вид месо, така че се предлага и разнообразно хранене. Направили сме го от сърце. Самата инициатива е да дадем част от нас, а ние сме силни не в друго - а в самото готвене. Имаме вече и обратна връзка - харесали са го и на вкус", каза Георгиев.

В кюстендилското сдружение на БХРА влизат около 50 членове. Останалите неработещи заведения също могат да се включат в инициативата, като предоставят средствата за продуктите, необходими за приготвянето на обяда.
БТА