Дупница
Дупница
Приоритетните проекти за община Дупница през тази година са няколко. С най-голямо значение за жителите на община Дупница е рекултивацията на старото сметище, което въпреки, че е закрито продължава да дими и да замърсява въздуха. Зам.кмета Олга Китанова обясни, че проектът вече е в ход, очаква се предложението да бъде разгледано, като същевременно се работи и по обществената поръчка за избор на изпълнител. До края на януари поръчката ще бъде обявена, а плановете са в рамките на тази календарна година рекултивацията да бъде завършена.
Тази година ще се реализира и проект, който ще даде възможност за свободен достъп до интернет в 10 точки в община Дупница, като 6 от тях са в големите села в общината.
По програма „Региони в растеж“ община Дупница има три основни проекта – втори етап на обновяването на жк Бистрица, който включва озеленяване и облагородяване на междублоковите пространства, изграждане на Център за настаняване на бездомни лица, който ще работи целогодишно и един от дългоочакваните проекти за ремонт на Младежкия дом. Предложението е внесено преди месеци обясни зам.кмета Олга Китанова, но все още предстои неговото разглеждане от Фонда на фондовете. За проекта, който общината смята да реализира на мястото на бившия КЕЧ за тази година се предвиждат 35 000 лв. за проектиране.
През март ще бъде отворена т.нар норвежка програма – там община Дупница има изготвени енергийни обследвания и работни проекти за подмяна на уличното осветление за големите села в общината.