Работна група провери фирмите за зимно поддържане на пътищата в областта
Работна група провери фирмите за зимно поддържане на пътищата в областта / Иво Кирилов, Дарик радио

Работна група назначена от изпълняващата длъжността областен управител Даниела Годинова, направи проверка на фирмите, които имат сключени договори за зимно поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на Кюстендилска област.

"Няма констатирани съществени нарушения при тази проверка. Единственото ни притеснение е, че Пътно поддържане- Дупница е сключила освен договор с Областно пътно управление и с община Дупница. Към този момент не може да докажат, че имат техническа обезпеченост за обслужването и на двата договора. Предстои по детайлна проверка. Може да се стигне и до прекратяване на някой от двата договора", заяви Годинова.

Работна среща на всички институции от Кюстендилска област , които имат отношение за зимното поддържане на пътищата се е провела в Кюстендил. Тя бе по покана на областният управител.  На нея са присъствали представители на Областно пътно управление, ОД на МВР,ЧЕЗ, Гражданска защита и водоснабдителните дружества.

"Тази среща бе с цел да се види отново има ли нужда от допълнителна стиковка между институциите.Както и какви са били проблемите по време на обилният снеговалеж, който бе преди няколко седмици", допълни Даниела Годинова.

На срещата бе  взето решение за създаване на междуведомствена комисия за оглед на няколко района с паднали дървета, както и дървета с голяма височина и са потенциално опасни при снеговалеж.

Обсъдено е и проблема с намаленото водоподаването в общините Дупница и Сапарева баня, заради ниските температури и малкото валежи.

"Това може да доведе и до воден режим. Като проблем на срещата бе посочен и трудният достъп до водохващанията в община Кюстендил. До едно от водохващанията пътя е частен. Бяха набелязани мерки за подобряването на достъпа", каза още областният управител.