В Дупница се проведе протест с искане за спасяване на общинското ВиК дружество, в който се включиха представители на местния Общински съвет от всички политически сили, ръководството на Община Дупница, служители на ВиК дружеството и граждани.

Протестът, наречен предупредителен, има за цел да се обърне внимание на искането на местната власт за отделяне от ВиК асоциацията, както и с искане ВиК да оперира на територията на общината.

Заради цената на водата: Граждани на Дупница готвят протест (ВИДЕО)

Вече години Дупница остава извън обхвата на финансирането на водните цикли, на водния сектор въобще в общината и това не е само Дупница, така са шест области в страната, посочи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

"От Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказват да дадат мандат и да бъдем освободени от водната асоциация и нашето първо искане е Дупница да получи разрешение от МРРБ и да напусне водната асоциация в Кюстендил, за да можем сами да провеждаме местни политики", посочи още председателят на ОбС. 

БТА

Като второ искане протестиращите посочиха разглеждането от страна на КЕВР на бизнес плана на ВиК, "защото противното обрича дружеството на фалит".

БТА

Според Костадинов се прилагат двойни стандарти в КЕВР, тъй като бизнес планът на дружеството "Кюстендилска вода" е разгледан, поради което протестиращите поискаха оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

"Ние сме призовани да отидем в "Кюстендилска вода" на цена 3,65 лв., само че нашите разчети показват, че при цена 2,24 лв. каквато сме разписали в бизнес плана, това стига да обезпечим водоснабдяването на Дупница", каза още председателят на ОбС.

БТА

Кметът на Дупница Методи Чимев каза пред журналисти, че искането на протестиращите е водният оператор в общината да продължи да изпълнява функциите си, като се приеме подаденият бизнес план.

Той посочи, че в настоящата ситуация общината е "един длъжник непрекъснато към този оператор". По думите му през изминалата година общината е изтеглила заем в размер на 1 милион лева, а сега са изтеглени още 500 000 лева за покриване на просрочени задължения на ВиК дружеството, което включва и изплащане на заплати. 

БТА

"Към момента има забавяне на заплатите от два месеца, работим и със стари материали", каза Валентин Георгиев, който е служител в дружеството. Той сподели, че не е напуснал, защото е в предпенсионна възраст, но млади хора рядко се задържат на работа. 

Периодът на забавяне на заплатите е от миналата година, а в последните два месеца не сме получавали заплати, каза домакинът към ВиК-Дупница Соня Иванова. 
Десислава Велкова, БТА