Протест с черешово топче срещу мюсюлманските претенции в Кюстендил
Протест с черешово топче срещу мюсюлманските претенции в Кюстендил / Дарик- Кюстендил ,архив

Мирен протест срещу исканията на Мюсюлманското вероизповедание в България, което иска да му бъде призната собствеността на градинката с паметника на Ильо Войвода, организират пред Районен съд от коалиция "Кюстендил". Към него ще се присъединят кметът на града Петър Паунов и председателят на ОбС- Кюстендил Иван Андонов. Протестът е планиран 8,30 ч.

От ВМРО планират да разположат черешово топче пред Съдебната палата в Кюстендил, като членове на партията водени от зам.- председателят Ангел Джамбазки и местният лидер Георги Петров.

"Те имат претенции и към Джамията. Каним всички наши съграждани, по мирен начин да се противопоставим на нечистите намерения да се оскверни историята и паметта на дядо Ильо Марков. Представете си паметника да се превърне в Мюфтийство. Кюстендил е световен символ на толерантност и точно тук се опитват да предизвикват обществеността. Няма обаче да позволим да ни бъде подменена историята ", заяви кметът Петър Паунов.

"Това, което искат от Мюсюлманското вероизповедание в България е абсурдно. Това е нещо, което не почива на логика, включително и юридическа. Правиха се и други опити по-рано бе предявен и иск за собственост върху джамиите „Фетих Мехмед", „Ахмед Бей", „Алай баня", които са исторически паметници. Тези искания звучат доста провокативно", допълни директорът на Регионалният исторически музей Валентин Дебочички.

В 9.00 часа започва съдебното заседание по исковата молба на Мюсюлманското вероизповедание да получи собствеността върху градинката и паметника на Ильо Марков - Освободителя на Кюстендил от Турско робство.