Протест пред Съдебната палата срещу придобиването на имоти от Главно мюфтийство
Протест пред Съдебната палата срещу придобиването на имоти от Главно мюфтийство / БГНЕС

Жители на Кюстендил и Карлово излязоха на протест пред Съдебната палата в столицата, за да изразят недоволството си от претенциите за връщане на джамии и други църковни имоти на Главното мюфтийство.

В центъра на столицата мирно протестират над 100 души.


Днес Апелативният съд в София гледа делото за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства. Трябва да се реши и казусът с Куршум джамия в Пловдив. Това е поводът над 100 души от Карлово и Кюстендил да се съберат, за да изразят недоволството си пред Съдебната палата.

Проявата притича мирно, но при засилено полицейско присъствие. В столицата са и кметовете на двата града Емил Кабаиванов и Петър паунов, има представители и на ВМРО.

Протестиращите са убедени, че мюсюлманското вероизповедание изповядва една фалшива толерантност, след като в продължение на три години се опитвало да заграби имоти, които са паметници на културата в България. Водят се дела за 90 имота, сред които джамии и други църковни обекти.

Недоволните граждани считат подобни актове за провокация от страната на Главното мюфтийство. Хората се надяват съдът да вземе справедливо решение, за да бъде гарантирано спокойствието у нас.

Призивът към мюфтийството пък е да оттегли своите искове и претенции, да остави българското общество да съхранява културните си паметници.

Жителите на Карлово и Кюстендил са убедени, че става дума освен за църковни обекти, и за стотици декари българска земя, които мюфтийството нямало нито гражданско, нито юридическо основание да иска. Нещата не се решават с разум, а с нещо, което е по-високо, което е дух. Този дух движи народния живот, твърдят присъстващи на протеста.