Протест пред Съдебна палата София срещу имотните претенции на Мюсюлманското вероизповедание
Протест пред Съдебна палата София срещу имотните претенции на Мюсюлманското вероизповедание / Дарик радио,архив

Протест срещу провокативните намерения на Мюсюлманското вероизповедание, в лицето на Главно мюфтийство да придобият собственост върху джамиите „Ахмед бей", "Фетих Мехмед", „Куршум джамия", както и десетки други имоти, представляващи неразделна част от културно - историческо наследство на България, организират жителите на Кюстендил и Карлово.
Протестът е утре от 11.00 часа пред Съдебна палата в София.
Близо 90 дела в 50 града е завело мюсюлманското вероизповедание с претенции да придобие собствеността върху вакъфските имоти. На първо време битката е за десетина джамии, които не са действащи храмове и в момента са собственост на държавата и общините.В същото време ще тече делото по жалба на мюсюлманското сунитско-ханефитското изповедание, оглавявано от Недим Генджев, което оспорва легитимността на Главно мюфтийство и претендира да бъде собственик на имотите.
От изходът му зависят всички останали съдебни искове за собствеността върху джамии и други имоти, заведени от Главното мюфтийство. То съди държавата и общините , като повечето от делата са спрени, докато не се произнесе САС.