агресивни домашни кучета
агресивни домашни кучета / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Окръжна прокуратура- Кюстендил оспорва Наредбата за регистрация, отглеждане и контрол на кучета в община Кюстендил.Спорен се оказва текста, с който се дава определение за агресивни кучета.
В Наредбата, се определят за агресивни кучетата от определени породи, като кавказка овчарка, доберман, аржентински дог и др., които задължително трябва да се извеждат с намордник. В чл. 14, т. 14 пише- забранено е да се извършват кучета без каишка, както и забранено извеждането на агресивни кучета без намордник, за нарушителите е определена административна санкция.

С протест, прокурор Марияна Сиракова иска от Административен съд отмяната на този текст, в чл. 17, ал.2, като противоречащ на Закона за ветеринарномедицинската дейност.
В чл. 177, ал.1, т.3 от Закона е въведена забрана за извеждане на кучета без повод, а на агресивните кучета без намордник. Чл. 172 , т.2 е създал задължения на собствениците на домашни любимци да взимат мерки животните да не създават опасност за хората и др. животни. Агресивни са кучетата, които проявяват спонтанна неадекватна реакция, която може да доведе до наранявания или смърт.

Окръжна прокуратура оспорва пред съда с протести и Наредбите за регистрация и отглеждане на кучета в общините Дупница, Рила и Кочериново. Местните органи са приели, че наказателните постановления се издават от кмета или упълномощено от него лице. Законът обаче не дава такава възможност. Кметовете не могат да упълномощават други лица за тези санкции.
 
Дарик- Кюстендил