Проектът за реконструкция на градска пречиствателна станция за отпадни води няма  да се реализира този програмен период
Проектът за реконструкция на градска пречиствателна станция за отпадни води няма да се реализира този програмен период / Дарик радио,архив

Проектът за реконструкция на градска пречиствателна станция за отпадни води се провали и няма да бъде реализиран в този програмен период.

Проектът беше на стойност 26 млн.лв. и предвиждаше реконструкция на градската пречиствателна станция за отпадни води и подмяна на 5 км водопровод в Самораново и Бистрица, и два малки района в Дупница. "Проблемът е че 1,5 млн.лв. бяха похарчени за нещо, което няма да се направи" коментира градоначалника Методи Чимев, визирайки средствата отпуснати за техническа помощ.

Сега възможност за реализирането на така наречения воден цикъл остава в следващият програмен период, като тогава се дава и по широк обхват. „Проектът ще бъде разширен и ще обхване по-голям периметър. Вече се дава възможност и ВиК дружествата да кандидатстват за подмяна на водопровод" коментира Чимев.

„Общини, които работят по такъв проект, имат корекции между 5 % и 10 %, което е изключително голяма сума" коментира Чимев. Зам.кметът Красимир Георгиев допълни, че ОП „Околна среда" е спряна в момента и Европейската комисия ще наложи санкции цялостно на България, а оперативната програма прехвърля тези санкции към общините, които са работили по проекти по програмата. „Нереализирането на проекта в този програмен период предотвратява налагането на такава корекция и може би е по-добре, че ще бъде реализиран в следващия програмен период" коментира Георгиев.