Престижни награди за женската фолклорна група Българка
Престижни награди за женската фолклорна група Българка / netinfo

Женска фолклорна група „Българка", към читалище "Пробуда- 1928"- с. Жабокрът спечели първото място на Третия фолклорен фестивал „Нестия - Сапарева баня 2013" и специалната награда на председателя на журито, известната българска народна певица Любка Рондова, която остана впечатлена от изпълнението не само на груповите песни, но и на индивидуалните акапелни изпълнения. Любка Рондова поздрави ръководителя на групата Руска Минчева, за отличното представяне, пред събралата се многобройна публика и връчи специалната награда- плакет и бутилка вино „Нестия". Поздравени от председателя на журито бяха и индивидуалните изпълнителки Роза Стоичкова и Йорданка Златкова.
На 17 август, фолклорна група "Българка" взе участие и в Осмия фолклорен фестивал „Струма пее-2013", организиран от Община Невестино. Групата се завърна наскоро и от Международния фолклорен фестивал „Босилеградско краище пее и танцува". Там те се поклониха пред паметника на Васил Левски, изграден в центъра на града, където поднесоха цветя в знак на признателност и уважение към Апостола на свободата.

Престижни награди за женската фолклорна група "Българка"
netinfo

Жените от "Българка" изпяха най-хубавите си песни от репертоара на трите фестивала. Индивидуалните изпълнители Руска Минчева, Роза Стойчкова и Йорданка Златкова се представиха блестящо и грабнаха престижни награди.
"Браво момичета, давайте само напред, красете селото, омайвайте публиката с чудните си гласове и така живота на всички ще върви по-добре. С песен живота изглежда по-лесен. С гордост можем да отчетем още един успех, на едно прекрасно кюстендилско момиче- Беатрис Велинова, с ръководител Димитринка Стоичкова, която омая публиката със своя глас и спечели първо място при индивидуалните изпълнения на "Нестия- Сапарева баня 2013". Искаме да благодарим на организаторите на тези прекрасни фестивали, благодарение на които българската песен и обичай се предават от поколение на поколение и огъня на българската култура се запазва жив", се казва в писмо до Дарик, изпратено но Станислава Славева.

Престижни награди за женската фолклорна група "Българка"
netinfo