Прекратени отпуски и битка с по 15 пожара на ден за служителите на ОУ ПБЗН
Прекратени отпуски и битка с по 15 пожара на ден за служителите на ОУ ПБЗН / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил
Прекратени отпуски и битка с по 15 пожара на ден за служителите на ОУ ПБЗН
56969
Прекратени отпуски и битка с по 15 пожара на ден за служителите на ОУ ПБЗН
  • Прекратени отпуски и битка с по 15 пожара на ден за служителите на ОУ ПБЗН

По 15 пожара на ден са гасили през горещите летни дни служителите на ОУ Пожарна безопасност и защита на селението в Кюстендил. Усложнената пожарна обстановка доведе до прекратяване на отпуските на всички служители и участието на целия личен състав в гасенето на пожарите.

"Наличието на големи площи- необработваема земеделска земя, желанието на собствениците да ги почистят от сухата растителност и небрежни действия на гражданите, доведоха до масови полски пожари и благодарение на нашите професионални действия, голяма част от тях не станаха горски пожари. Въпреки нормативната забрана за палене на сухи треви и стърнища, и тази година сме свидетели на безотговорно палене", заяви директорът на ОУ ПБЗН, комисар Гроздан Христов. Той описа и условията, при които са работили пожарникарите- високи дневни температури, от 38- 40 градуса, наклон на терена над 60 градуса и голяма надморска височина над 2 400 метра.

"Липсата на пътища и вода за гасене, допълнително усложниха работата. Основно се работеше с ръчни инструменти и се използва летателна техника, където бе възможно", каза още комисар Христов и благодари на всичките служители в дирекцията.