разкопки
разкопки / Исторически музей-Дупница
Директорът на Исторически музей Дупница Анелия Геренска с позиция след коментара на председателя на ОбС Дупница Костадин Костадинов за дейността на музея.
„Овластена манипулация на обществеността
Г-н Костадинов,
в качеството ми (все още) на представляващ Исторически музей-Дупница съм длъжна да констатирам и защитя не себе си, а културната институция!
1. Исторически музей - Дупница е общоисторически с пет отдела: Археология, Етнология, История на България ХV-ХІХ в., Нова и най-нова история, Фондове и научен архив плюс специализирана библиотека. Всеки отдел и фонд към него се завежда от отделен уредник, който е и материално отговорно лице за движими културни ценности. Дейността на всеки уредник започва от събирането, обработването, съхранението, проучването, научната обработка, публикация, експониране и опазване, НО за тези аналитични дейности (съгл. класификатора) уредникът получава заплащане на минимална работна заплата. И въпреки това дейностите в музея се случват!
2. Да, музеят няма постоянна експозиция, но "тематични" (и не само) експозиции се реализират, въпреки окаяната база, в която е оставена музейната институция.
За периода 2017 – 2019 г. са реализирани: 17 собствени и гостуващи експозиции и изложби; повече от 46 презентации и образователни ателиета; 9 състезания и открити уроци; 5 представяния на новоиздадени книги и албуми; 5 документални филма за Дупница и нейното културно наследство с повече от 20 публични прояви по повод национални празници и церемонии; постоянни интервюта за местните и национални медии, радио предавания и т.н.
За посочения период бяха реализирани три успешни проекта на музея:
- Издаване на Фотодокументален албум „Първата световна война в архива на ген. Георги Тодоров“, издание на ИМ-Дупница от неговия архив, който се съхранява в музея. Изданието се финансира от Националния комитет за честванията на 100 год. от Първата световна война и МО – 2000 лв.
-„Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица“ – по договор с НФ „Култура“, осъществен от 01.07.2018г. – до 31.05.2019г. – 5000 лв.
- Археологическо проучване на обект „Раннохристиянска базилика при църква „Св. Спас“, с. Червен брег, финансиран от МК по програма за теренни археологически проучвания 2018г. – 10000 лв.
17 000 лв. са спечелени от проекти, разработени от същите уредници!!!
3. Постоянната експозиция е дейност на музейните специалисти, но сградата (мястото на паметта) и състоянието й го определят управляващите!!! от 1992г. (създаването на музея) - колко управленски екипа са, г-н Костадинов, - не я изградиха ?!!! Докладните, с които съм сигнализирала за всичко, мога да издам в мемоари...
4.Туризъм и туристически маршрути - какво е това???Няколкото телевизионни предавания и документални филми, осъществени от национални медии с музейни специалисти, провокираха интереса към Дупница, НО до какво доведоха?! Омръзна ми да отговарям на запитвания по телефона за посещения на музея и да се срамувам от рушащите се стълби, опиканите пространства, течащия покрив, който се опитваме да скрием, за да покажем все пак макар и част от миналото на Дупница!
5. Моята глава не е толкова ценна, г-н Костадинов! И ако смяната на личността ще постави музея в приоритетите на управлението - така да бъде! Опасявам се само, че тук нещо друго провокира Вашите разгорещени нападки... Все пак ремонт на бивш младежки дом се задава..., но аз не отговарям за обществените поръчки!!!
Анелия Геренска,
директор на Исторически музей – Дупница”