/ Снимка: Дарик, архив
Подготовката за добив на дърва за огрев за местното население беше основна тема на редовната месечна среща на кметовете и кметските наместници в Община Кюстендил.

Списъците с желаещи лица за добив на дървесина са готови и са изпратени в горските стопанства. В началото на следващият месец ще бъдат изготвени графици, а около 15 август ще бъдат определени и самите сечища. „На срещата поставихме въпроса с разбитите пътища, които оставят всяка година дърводобивните фирми, влизат , секат и след това остават огромни коловози и пътищата не могат да се използват”, заяви Стоян Ръждавички - кмет на село Раждавица.

Местният парламент гласува дърва за огрев от общинските гори

Превозните средства за извозване на дървесина трябва да имат GPS система, както и издадено разрешително за достъп до горските територии,  а добивът на дърва за огрев  задължително се извършва само от лица, имащи необходимата квалификация за работа с бензиномоторни триони, заяви пред събралите се кметове и кметски наместници Директорът на ДГС-Кюстендил, Тони Колев. Близо 1500 жители на Община Кюстендил са изявили желание да добиват дърва за огрев от корен.