Почетоха отпадането на визите за сърби и македонци в Художествената галерия в Кюстендил
Почетоха отпадането на визите за сърби и македонци в Художествената галерия в Кюстендил / netinfo

  Отпадането на визите за гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора за страните от ЕС бе отбелязано тържествено в Художествената галерия "Владимир Димитров- Майстора" в Кюстендил.

  Домакин бе кметът на община Кюстендил Петър Паунов, негови гости- кметове и представители от общините Пробищип, Босилеград, Крива паланка, Куманово и Старо Нагоричане.

  "Всички ние отдавна очакваме този момент. Надявам се, че това е началото на успешна съвместна работа на всички съседни общини от съседните страни и създаването на общ регион за сътрудничество", каза кметът Петър Паунов. За гостите на тържеството имаше и стилен коктейл, а в програмата участваха изпълнители от Кюстендил и съседните общини в Македония и Сърбия.

 По- късно десетте кмета от трите съседни държави - България, Сърбия и Македония, присътвали на честването се договориха за създаването на регионална структура, която да доведе до по-добро развитие на пограничните градове и вдигане на жизнения стандарт на хората в тези райони, като се обединиха около становището, че тази облекчена процедура за преминаването през границите на България с Македония и Сърбия ще създаде условия за едно по-мощно икономическо сътрудничество и културни контакти.