Сапарева баня
Сапарева баня / Дарик- Кюстендил
Готови са измененията по Правилника за работа на ОбС Сапарева баня. Заложени са няколко сериозни промени и ако те бъдат приети общинските съветници вече ще получават възнаграждение в размер на 70% от средната брутна заплата в общинска Администрация, което включва и участие в комисии. Средната брутна заплата в администрацията е 945 лв. За сравнение в стария Правилник сумата беше далеч по-малка, едва 30% от средната брутна заплата в ОбА.

Така след драстичното увеличение на заплатата на кмета на община Сапарева баня, който ще получава 3221 лв. и председателя на ОбС, който получава 45% от заплатата на кмета, тъй като работи на 4 часа, увеличение ще получат и общинските съветници. Предвидени са финансови наказания за отсъствие от заседание - 30% от месечното му възнаграждение, в случай на отсъствие от заседание на Постоянните комисии към Общински съвет, без уважителна причина и 40% от месечното му възнаграждение, в случай на отсъствие от заседание на Общински съвет, без уважителна причина.

ОбС ще може да има до двама заместник-председатели, като избора ще се прави с явно гласуване с мнозинство повече от половината от присъстващите общински съветници. В Правилника не е заложено допълнително възнаграждение за заместник-председателя. Постоянните комисии към ОбС ще разглеждат проектите за решения и задължително ще трябва да изготвят становища по тях.

Вече ще се регламентира и провеждането на заседанията - те ще се свикват всеки последен работен четвъртък от месеца. В случай, че последния четвъртък от месеца е неработен, заседанието се провежда в предходния работен ден.