По 6 000 лева дължи за заплати  Виа Апия в Кюстендил на бивши работници
По 6 000 лева дължи за заплати Виа Апия в Кюстендил на бивши работници / Дарик Кюстендил

Близо 60 бивши работници от пътностроителната фирма "Виа Апиа" се събраха на централния площад "Велбъжд" до паметника на спасителя на българските евреи Димитър Пешев на мълчалив протест.

От неизплатени заплати всеки един от тях има да получава  средно 6 000 лева. Задълженията са от месец ноември 2009-та година,  обясни Кирил Христов, работник от предприятието."От дружеството  ни лъжат и не плащат нищо. Има хора, които работят във фирмата. На тях им дават 60 % от заплатата", каза Христов.

Последните пари, които получили са на три пъти по 100 лева през месец ноември. "Събрали сме се тук, за да се видим. Ние сме на борсата. Недоволни сме от синдикатите, а и от стачния комитет. Щяха да се блокират пътища. Не сме решили какво да правим",  разказа друг от работниците.

По 6 000 лева дължи за заплати  "Виа Апия" в Кюстендил на бивши работници
netinfo

"Където и да отидем ни казват, че не е тяхна работа. Е ние от друга държава ли сме. Срещали сме с ръководството, но само ни връщат и отлагат за друг ден", обяснява Петър Сергиев.

"Не знам какво стана. Уж бяхме в класацията на министър Тотю Младенов, а после дружеството изчезна", коментира и друг работник

Работниците не са подали граждански иск в съда, като възможен начин да потърсят правата си. Много от тях имат задължения към банки, а техниката на дружеството е описана от съдия-изпълнител.