ПГ по селско стопанство води негативната класация при матурите по български език
ПГ по селско стопанство води негативната класация при матурите по български език / Влади Владимиров, архив

ПГ по селско стопанство "Св. Климент Охридски" в Кюстендил е на последно място в България по успех след матурата по български език и литература. Резултатът- "Среден-2, 62". На изпита са се явили 13 зрелостници, от които 5 - ма са завършили училището през предишни години. От тях само двама имат оценка различна от "Слаб- 2, 00".

"Това е най- слабият ни випуск от последните 3 години. Те са влезли при нас с дипломи "Среден-3, 00" и входно ниво "Слаб- 2, 00". В голямата си част това са ученици от ромски произход, на които българския не им е майчин език. Трудно им е. Родителите не се интересуват от обучението на децата си", коментира за Дарик директорът на ПГ по селско стопанство Карамфилка Гъркова. 12 от абитуриентите през тази година не са пуснали заявление и не са се явили на матурите. Те получават Удостоверение за завършен гимназиален етап на образование, но не получават диплома за средно образование.

"Положителното е, че тези деца се задържат в училище до завършването им. Променя им се мирогледа и имат друго поведение, по- различно от връстниците им от квартала, които не са ходили на училище.Специалностите, които предлага училището се подценяват", заяви директорът Крамфилка Гъркова. Тя се надява и на помощта на родителите, за да разберат децата ползата от професионалната квалификация в областта на земеделието.