Кюстендил
Кюстендил
„Няма място за паника по отношение на заразяването с коронавирус“, това заяви пред общинските съветници, кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той коментира, че ще се обсъди възможността за възстановяване на инфекциозното отделение в кюстендилската болница, което бе закрито преди около 1 година.

„Ключово е да не се събират много хора в затворено помещение. Не свиквам кризисен щаб, само защото областният управител вече свика такъв и няма нужда да дублираме функциите.Много добре си взаимодействаме“, заяви Петър Паунов.

Общинският съветник Огнян Атанасов предложи отново да се откри инфекциозното отделение в Кюстендил, с мотива, че града се намира на две граници  и е въпрос от национално значение.

„Проблем, е че ако има заразен, няма къде да го настанен и да бъде лекуван, заради липсата на инфекциозно отделение. Ние може да проучим през туроператорите, колко наши съграждани се очаква да се върнат в Кюстендил от Италия, където затварят фабрики заради коронавируса“, каза Огнян Атанасов.

Общинският съветник Атанас Гергинов предложи общинският съвет да гласува купуването на 10 термометри за граничните пунктове Гюешево и Олтоманци, от където се очаква да се върнат много кюстендилци от Италия.

Общинският съветник д-р Лилия Чингарска предложи да се поиска съдействие от шивашките фирми в града, които да изработят защитни маски, тъй като в аптечната мрежа в Кюстендил няма такива.