Отвъд видимото в НС
Отвъд видимото в НС / НС
„Може би тази изложба ще направи това, което аз с думи не мога да направя – да убедя депутатите да приемат няколко решения, които са важни за хората. За тези без заплати, за хората с увреждания. Може би, признавам си го чисто егоистично, те биха могли да свършат моята работа с тази изложба, стига някой да я погледне“. Това каза омбудсманът Мая Манолова в Народното събрание при откриването на изложбата „Отвъд видимото“, организирана от институцията на омбудсмана, съвместно с Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“ от гр. Кюстендил и фондация „Модуус Вивенди БГ”, по повод Международния ден на хората с увреждания – 3 декември.
Тя благодари на директора на дома Анелия Велинова и на журналистката Виолета Атанасова за организацията на експозицията, както и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за това, че е приела домакинството на изложбата.

Отвъд видимото в НС
Детелина Тихолова

Отвъд видимото в НС
НС

За мен е голяма чест да ви посрещна в българския парламент, обърна се Цвета Караянчева към гостите от дома. По повод предстоящия празник искам да ви пожелая здраве, защото то е най-ценното и най-скъпото, спокоен живот и да бъдете все така усмихнати и ведри, както ви виждам днес, добави тя.
Много е важно да не забравяме хората в нужда, да бъдем добри, да бъдем истински и винаги да се отзоваваме на повика за помощ, подчерта Цвета Караянчева. Като председател на 44-тото народно събрание искам да ви уверя, че правим всичко възможно да се чувствате равни, да бъдете съществена и силна част от българското общество, заяви тя. Знам, че сме длъжници, но винаги има какво да се направи, добави Цвета Караянчева.

Събитието уважиха заместник-омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева, изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерски съвет Адриана Стоименова. На изложбата дойдоха около 80 души от област Кюстендил, от Дом „Ильо Войвода”, от женското дружество „Майчина любов”, от Клубовете на инвалида в Кюстендил и Дупница, от клуб „яра, Надежда и Любов”.

Отвъд видимото в НС
НС

По време на изложбата бяха представени художествени фотографии и портретни рисунки на живущите в дома. Автори на експозицията са Мартин Петров, Теодора Сърбинска, Мая Таскова, Мария Лепопелска, Детелина Тихолова, Виолета Атанасова. Портретните рисунки са дело на Здравко Анев, а Владимир Тасев акомпанираше събитието с изпълнение на цигулка.
Най-трогателният момент бе, когато Александър Дяков – мъж в инвалидна количка, застанал до своя рисуван портрет, запя неофициалния химн на страната ни „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров.

Мая Манолова на Отвъд видимото в НС
Омбудсман на РБ

„Той пее от сърце, а аз вече не знам дали тези, които трябва да го чуят са тук. Всеки път се разплаквам, когато отида в дома по случай някое тържество. Погледнете тази изложба – колко сила трябва да имаш, за да можеш на всичко това да сложиш обеци, шапка, пълен реквизит от театъра и да представиш нещата под друг ъгъл“, каза развълнувано Мая Манолова.
 
Дарик- Кюстендил