ОИК- Дупница готви избори в с. Дяково, с нов председател
ОИК- Дупница готви избори в с. Дяково, с нов председател / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Общинската избирателна комисия започна работа, заради предстоящите избори в дупнишкото село Дяково. На 2- ри октомври жителите на селото ще избират кмет. Частичните избори се наложиха след като Върховен административен съд обяви резултатите от избора за недействителни. Вчера приключи регистрацията в ЦИК на партиите и коалициите, които ще участват на частичните избори. ОИК- Дупница започва работа в нов състав. Председателят Здравко Василев е подал уведомление, че иска да бъде заменен, посочвайки лични причини. Неговото място се заема от Мария Чомакова, също юрист, като тя е утвърдена с решение на ЦИК.
Същевременно стана ясно, че в с. Блатино няма да има избори. Със заповед на кмета на общината за кметски наместник е назначен Ботьо Дончев. Припомням, че той беше един от кандидатите за кмет на населеното място и обжалваше крайния резултат от последните местни избори. Той се яви на балотаж с Димитър Дудин. ОИК обяви Дудин за избран кмет, но след обжалвания съдът обяви избора за недействителен.
От ОИК Дупница са направили предложение до ЦИК за насрочване на нов избор. Съгласно справка за населението в община Дупница на ГРАО Кюстендил, от 09.09.2015 г. на ОИК Дупница, село Блатино е с население 137 жители. Измененията приети с §152 от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс е предвидено, че условие за създаване на кметство е наличие на население над 400 души общо в населените места, образуващи кметството.