Общинските съветници в Кюстендил на работа последно за 2014 г.
Общинските съветници в Кюстендил на работа последно за 2014 г. / Дарик- Кюстендил,архив

Запазване на размера на таксата за битови отпадъци и през 2015 година ще гласува на днешното си заседание Общински съвет в Кюстендил. Стойността й не е променяна от 2009 година- 1, 8 промила.
Жителите и предприятията от малките населени места в община Кюстендил се освобождават от таксата за битови отпадъци- Блатец Бобешино, Буново, Горно Уйно, Долно Уйно, Кутугерци, Ломница, Полетинци, Полска Скакавица, Церовица, Савойски Гърбино, Леска, Цървеняно, Цървен дол.
Общинските съветници ще гласуват окончателния годишен план на Бюджет 2014 и окончателната план сметка на ОП Чистота, която е в размер на приетите в началото на годината 1 530 000 лв.
Таксата за детска градина да не бъде обвързана с размера на минималната работна заплата предлага общинска администрация в Кюстендил, по идея на директорите на детските заведения. Променя се методологията за изчислението й, като максималният размер за пълен месец посещения ще бъде 51 лв. Досега, таксата се изчисляваше на база 15% от минималната работна заплата.
"Съответното увеличение на таксата за датска градина би довело до увеличаване на социалното напрежение сред родителите, особено на тези с деца на 5 и 6 години, които посещават градина задължително в предучилищното обучение. Затова и Общинският съвет ще гласува промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги та предстоящата сесия", коментира председателят на ОС Иван Андонов.
Променя се и методологията за изчисляване на купона за млечна кухня за децата, която също няма да е обвързана с минималната работна заплата. Новите текстове предвиждат, цената на купона да бъде в зависимост от вложените продукти, но не по- малко от 2 лв.
Съветниците ще гласуват цените за отдаване под наем на общински земеделски земи, те също остават непроменени.
Частен инвеститор иска да наеме банята с минерална вода в ромския кв. "Изток". Неправителствена организация предлага проект за регулация на терени в квартала и изглаждането на нови жилища за ромски семейства.
Сесията започва в 14 ч., в дневният ред влизат над 30 докладни.