Общински съвет гласува заплатите на  кметовете на кметства
Общински съвет гласува заплатите на кметовете на кметства / Дарик радио,архив

Съветниците гласуваха трудовите възнаграждения за кметовете на кметства. По закон, за населени места до 500 жители, кметът може да взима минимум 380 лв. и максимум 1 300 лв., а за села от 501 до 2 500 жители- минималната заплата е 390 лв., а максималната 1 400 лв.
„След разговор с кметове на кметства, те ми споделиха, че не са индексирани заплатите им от 2013 г.Предлагам следващият път, когато има връщане на ДДС от стопанска дейност, от тези средства да се повиши заплатата им . Те са на терен, работят с хора, хубаво е да им се повиши възнаграждението", заяви съветникът от ПП „Зелените" Огнян Атанасов.
„Аз се срещам с кметовете и кметските наместници всеки месец и много добре знам от кога не са увеличавани заплатите им.З а последните 7 години минималната работна заплата скочи от 190 на 420 лв, което значи съкращаване на хора. Предложението за индексиране на заплатите ще дойде със следващия бюджет, който планираме. Тук нямаме само представителна власт, нито една заплата не е индексирана, няма как да искаме само чиновниците да получават заплати. Това стремглаво увеличение на минималната работна заплата ще доведе до съкръщаване на хора от администрацията.Заплатата на кмета на Кюстендил е сред най- ниските в страната и е излишно да обяснявам, че е малко повече от тази на един ватман", коментира Петър Паунов.