Общинската епизоотична комисия се събира в Кюстендил, за да спира шапа
Общинската епизоотична комисия се събира в Кюстендил, за да спира шапа / Влади Владимиров, архив

Общинската епизоотична комисия в Кюстендил ще заседава днес, във връзка с констатираното огнище на болестта шап по двукопитните животни в село Кости, област Бургас. През следващите два дни заседания ще имат и епизоотичните комисии в останалите 8 общини от Кюстендилска област.

Комисиите трябва да утвърдят мерките, с които да се предотврати епидемия от шап на територията на областта. Сред тях са: осъществяване на клинични прегледи на възприемчивите животни за шап от лекарите от РВМС -Кюстендил; представителите на Регионалната дирекция по горите заедно с ловно-рибарските сдружения  да извършват наблюдения за наличие на клинични признаци и промяна в поведението на дивите двукопитни животни; кметовете на общини в Кюстендилска област да засилят контрола за нерегламентирана търговия на животни; собствениците на паркинги и бензиностанции  да  изгарят ежедневно отпадъците и да се правят ежеседмични деизнфекции; общинските фирми по чистота редовно да извозват отпадъците по градските сметища, а собствениците на животновъдни обекти да въведат строги мерки за биосигурност и недопускане на  външни лица в обектите.

Със заповед на директора на НВМС  в Кюстендил е съставен диагностичен екип, който да реагира на всеки постъпил сигнал  за признаци на болестта шап. РВМС - Кюстендил разполага с  600 килограма  дезиинфекционни средства и изправна техника, за да се справи със ситуацията.