/ netinfo
"Мерки за ускореното усвояване на повредената от корояди дървесина с цел ограничаване щетите от вредителя в общинските гори ще предприеме община Кюстендил", заяви председателят на Общински съвет Михаела Крумова.
 
Ще  се обследват всички общински горски територии и ,за да се установят засегнатите иглолистни дървета  от интензивно съхнене, вследствие климатичните промени .Това предложение ще гласува Общински съвет Кюстендил.Спешно ще се създаде организация за сигнализиране на установените  площи, засегнати от корояд и оформяне на необходимите документи за издаване на позволителни за сеч и извеждане на необходимите санитарни и принудителни сечи с крайни срокове в рамките на издадените от РДГ предписания.

Ще бъдат сключвани допълнителни споразумения към договорите с кратки срокове  за сеч, с цел усвояване на поразената от корояди дървесина.Тази сеч е приоритетна и едва след нея ще се пристъпя към сеч на маркираните здрави дървета. Решението на Общински съвет предлага и директна продажба на стояща дървесина на корен без провеждане на процедура на повредената дървесина.

Стриктно ще се наблюдава и дадените предписания от Лесозащитните станции по отношение залагане на ловни дървета и феромонови уловки. Ще бъдат инвентаризирани невъзобновените освободени площи след санитарни сечи с интензивност 100% в  короядни петна с цел проследяване на процеса на естествено възобновяване.След изтичане на  тригодишен срок, ако в дадени площи няма естествено възобновяване да се заложат средства и да се предвидят дейности по залесяване.