Община Кюстендил подготвя избор на омбудсман
Община Кюстендил подготвя избор на омбудсман / Дарик- Кюстендил,архив

Проект на Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Кюстендил и мотиви към него е поставен за публично обсъждане, чрез сайта на община Кюстендил. Заинтересованите страни могат да подават писмени становища, мнения и предложения в деловодството на общината. По информация на Дарик, това е стъпка, преди процедура по избор на омбудсман на община Кюстендил.
Общественият посредник се избира от Общински съвет - Кюстендил, с тайно
гласуване, с квалифицирано мнозинство- 2/3 от общия брой на общинските съветници, след процедура по номинация. За омбудсман може да се кандидатира всеки български гражданин, който има постоянно местожителство на територията на Община Кюстендил и отговаря на условията за избор на общински съветник, със завършено висше образование и над 5 години стаж по специалността право или публична администрация. Той трябва да притежава високи морални качества и обществен авторитет, пише в проекта за Правилник.
За трудови разходи на обществения посредник са предвидени около 25 920 лв. годишно, а за издръжка - около 3 180 лв. годишно. Средствата ще се залагат ежегодно в бюджета на Община Кюстендил.