Асоциация Прозрачност без граници
Асоциация Прозрачност без граници / Влади Владимиров
Асоциация “Прозрачност без граници” представи изследването си “Индекс на местната система за прозрачност”,  пред Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.
Изследването показва, че община Кюстендил се намира на последното- 27 място за 2016 г., през 2015 г., община Кюстендил бе на 19- то място. Изследвани са 27- те общини- областни центрове.
 
“Като цяло пограничните райони и общините в тях са по- уязвими на липсата на финансови ресурси, на усещането за отдалеченост от центъра на вземане на решения и това се отразява негативно да мобилизира достатъчно ресурси,  за да работят достатъчно ефективно. Полезното е, че изследването ни дава възможност за обмяна на информация за добри практики от други общини.  Смисълът не е да поставяме негативен или позитивен етикет на изследваните общини, а да представим сравнителна картина и изследваните сектори да обменят информация и да видят какво могат да заимстват от други общини”, заяви пред Дарик Ваня Нушева, програмен директор на Асоциация “Прозрачност без граници”. Тя даде положителни примери от Бургас и Стара Загора, където всички действия на ОС, кмет и общинска администрация, говорят  за по- ясна и по- достъпна връзка с бизнеса и гражданите, в сравнение с Кюстендил.
 
По конкретните показатели, в изследването са оценени- кмет, Общински съвет, общинска администрация, съдебна система, полиция, политически партии, бизнес, медии и гражданско общество.
 
“Изследването не оценява нивото на корупцията, а до колко тези структури имат капацитет да изпълняват ефектно своите функции и доколко са ефективни в противодействието и разследването на корупцията. Изследването проверява как се управляват тези институции от гледна точка на прозрачност, отчетност, почтеност. Основната цел  е да състави една обща картина на капацитета, на ролята и управлението на тези институции, от гледна точна на прилагането на стандарти за добро управление и противодействие на корупцията”, заяви Ваня Нушева.
 
Дарик- Кюстендил