Община Кюстендил
Община Кюстендил / Дарик-Кюстендил
1 198 са децата в детските градини в Община Кюстендил, а учениците в училищата са 5 051.
Процентът на отпадналите ученици през последните 4 учебни години е между 1, 1- 1, 6%. Най- много от децата са заминали за чужбина- 217, за времето от 2013 до 2017 година. 47 ученици са напуснали училище, защото нямат желание да учат, а за 17 причината е- ранен брак.
 
Само през миналата година са наградени 325 ученици по Програмата за закрила на деца с изявени дарби в общината.
Традиционно стана вече и провеждането на тест за общинските стипендии, чрез който също се стимулират отличните ученици.
 
Мрежата от детски градини на територията на община Кюстендил съответства на демографските и социално-икономическите промени в общината. Съществуващата база е достатъчна за пълното обхващане на желаещите да посещават детска градина. Основен проблем за детските градини е малкият брой деца в групите по селата, където се извършва прием на деца на възраст от 2 до 6 години. Слабост в организацията там е невъзможността за отделяне в самостоятелни групи на 5 и 6-годишните деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка преди постъпването им в първи клас.
Целодневна организация на учебния ден /ЦОУД/ се осъществява в 8 училища в община Кюстендил – във всички основни училища и в НУ „Св. Климент Охридски Кюстендил.
Обхватът на учениците в ЦОУД в училищата в Община Кюстендил през 2017/2018 учебна година е:  начален етап - 74 %; прогимназиален етап - 53%.
Осигурен е безплатен транспорт за всички ученици от селата до училищата в града и обратно. Във всяко училище има столова с необходимото оборудване. Храната се доставя от ОП „Ученическо хранене“.
 
Тази информация е достъпна чрез Общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Кюстендил 2018 – 2019 г. Община Кюстендил представи за публично обсъждане документа. Заинтересованите страни могат да подават писмени становища, мнения и предложения в деловодството на общината в 30 дневен срок, като стратегията е публикувана на сайта на общината.
 
 
Дарик- Кюстендил