община Дупница
община Дупница / Маргарита Петрова, Дарик
Община Дупница е част от общините, които ще могат да кандидатстват по така нар. Норвежка програма. Това обяви зам.кмета Красимир Георгиев. Схемата за кандидатстване тази година обаче е различна. При кандидатстването тази година ще трябва задължително да има партньор от Норвегия. Ще могат да кандидатстват общини, които вече са работили по тази програма. Припомням, че община Дупница реализира проект към нея, като бяха газифицирани училища, детски градини, яслата, както и общинската болница.

Красимир Георгиев обясни, че вече има яснота по две от мерките, по които ще се кандидатства. Това е консервация на крепостта в м. Кулата, един проект, които вече няколко години не може да намери финансиране. Това е причината района все повече да запустява. Другият проект е за подмяна на уличното осветление по селата. Още миналата година беше заявено намерение да се кандидатства по Националния доверителен еко фонд, където обаче има съфинансиране, докато при норвежката програма финансирането е 100 %.
Красимир Георгиев заяви, че това е причината все още да не бъде обявена процедурата за обследване.
През септември предстои посещение в Осло, където ще станат ясни и останалите дейности, по които община Дупница е допустима за финансиране.