Облекчен достъп до ТЕЛК и намалена потребителска такса за пенсионери, предлагат Манолова и Ибришимов
Облекчен достъп до ТЕЛК и намалена потребителска такса за пенсионери, предлагат Манолова и Ибришимов / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Премахване на специализираните ТЕЛК за белодробните и очни заболявания, предлагат депутатите от БСП Мая Манолова и д- р Иван Ибришимов. Те са подготвили законопроект, който в момента е на съгласуване в здравното министерство.
"Специализираните очни комисии са само 4 в страната. Това забавя и оскъпява процеса за пациентите. Специалистите трябва да преминат към общите ТЕЛК, а там където има недостиг те ще бъдат наемани при нужда. Надявам се закона да влезе в зала още септември", каза д- р Иван Ибришимов.
Стоматологът се обяви и за край на задължителното ходене на преглед, на всеки 6 месеца на хронично болните хора, за които не се очаква промяна в състоянието. "Вземат се пари, излишно се разкарват хората. Необходима е промяна в наредба на НЗОК", уточни депутатът.
Мая Манолова заяви, че готвят и законопроект за намаляване на потребителската такса при посещение на личен лекар за пенсионерите. Идеята е тя да стане 1 лв., като това да не е за сметка на личните лекари. "Те ще получават останалата част от таксата чрез бюджета на Здравната каса", обяви зам.- председателят на НС.