Възстановява се плановият прием и плановите операции в областта
Възстановява се плановият прием и плановите операции в област Кюстендил.

Това стана ясно по време на провелото се заседание на Областният оперативен щаб. Възстановяването на плановия прием и на плановите операции ще бъде от 18 февруари.

Ограниченията в работното време на игрални зали, казина и заведения за хранене и развлечения, от 5:00 до 22:00 часа, при спазване на подхода за „зелен сертификат“, също се отменят.

Облекчават COVID мерките във висшите училища (ЗАПОВЕД)

Причина за облекчаване на противоепидемичните мерки е отчетеното намаление в броя на случаите на COVID-19 за последната седмица, както и в тежестта на протичане на установените случаи. Броят на хоспитализираните пациенти е намалял наполовина, за периода от 27 януари до момента.

Забраната за свиждания в лечебните заведения ще остане в сила. Учениците също ще продължат обучението си, както през последната седмица - при спазване на правилото за присъствен образователен процес за 50% от паралелките от 5-и до 12-и клас, с въведена ежеседмична ротация.

За периода 21-25 феруари, присъствено ще се обучават учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и 5, 7, 10 и 12 клас. Онлайн ще бъде обучението за учениците от 6, 8, 9 и 11 клас.

Остава в сила забраната за провеждане на присъствени групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове, и школи, организирани от юридически и физически лица.

В сила продължава да бъде и забраната за провеждане в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи, с изключение на Областните кръгове на националните олимпиади и/или състезания при спазване на определени противоепидемични условия.

Посещенията на непълнолетни лица в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и други, без придружител, ще останат забранени.
Агенция "Фокус"