Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува традиционната си прогноза за развитието на пандемията у нас. Според него пикът на петата вълна е към края си, но не е изключен и вторичен пик.

“Завърши третата седмица от царстването на Омикрона. Започна четвъртата. Базовото репродуктивно число днес е 0.95. На това му се казва фиаско на Негово Величество Омикрона. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пред пречупване. Тренд на повишаване на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи последен”, написа проф. Витанов.

“В България не се случи огромната Омикрон вълна, която наблюдавахте в други държави. И тръгнахме да го удряме на уволнение”. Това написа още Витанов и отправи предупреждение: “Бързата кучка слепи ги ражда! Битката още не е свършила. Внимавайте с отпускането на мерките. Нали знаете приказката за давенето на края на Дунава. С достатъчно глупост може да стабилизирате сценария вторичен пик на Омикрон вълната. Спазвайте мерките. Вървим добре, не бива да се отклоняваме от правилната траектория”, категоричен е математикът.

И обобщава тезата си: „При тази вълна системата "бърза кучка" е толкова погрешна, колкото и системата "сталин" (налагане на тотален локдаун)”.

Математикът предупреждава, че втори пик не е изключен, но засега е малко вероятен. „Трябва да сме тотални идиоти, за да стабилизираме сценария за вторичен пик”.

Витанов прогнозира, че пречупването на тренда на нарастване на заетите легла в болницата би трябвало да се случи през тази седмица. „С това ще излезем от пика”. 

“Започва отслабване на мерките там, където те са си свършили работата. Тук не бива да се бърза. Спряхме нарастването на новите случаи посред зима. Да не изпускаме тази победа. Да не изпускаме шарана този път”, апелира Витанов.

Математикът прогнозира, че смъртността ще започне да намалява през втората половина на февруари. “Има обективни фактори, които водят до високата смъртност и те не могат да се премахнат с тактически мерки. Мислите си, че с тотален локдаун смъртността ще намалее. На други места имаше тотален локдаун и стотици хиляди случаи на ден. Винаги съм казвал - неправилно наложеният тотален локдаун може да е много вреден”.

Според него първият локдаун е бил правилно наложен и той е „прегазил“ първата вълна на коронавируса в България. „От лятото на 2020 г. налагането на такъв локдаун е невъзможно поради това, че приказките на гурутата за "безобидното грипче" са в главите на значителна част от народа, която стана инатеста. Оттук започва високата смъртност и докато не се преодолее това, смъртността ще е висока и никакъв тотален локдаун няма да я свали”, категоричен е Витанов.

И заключи: „Омикронът е на колене. Не му помагайте да се изправи. Не действайте по системата “бързата кучка”, прекалената еуфория е също толкова вредна, колкото и прекаления песимизъм”.