/ iStock/Getty Images
Израелски учени са установили, че имунизациите пазят не само от дълготрайни последствия след заболяване с COVID, а и от настинки, пише Deutsche Welle. Междувременно от преболедувалите мнозина се заразяват с Омикрон.

Ваксинираните са изложени на по-малък риск от дълъг COVID (дълготрайни последици след преболедуване), отколкото неваксинираните. Това показва ново изследване на университета "Бар-Илан" в Израел, чиито предварителни резултати са били предоставени на специализираното издание "Nature".

Всички случаи са изследвани в началната фаза на ваксинационната кампания от март 2021-а година насам. Над 3000 души, на които е бил направен PСR-тест, са били прегледани за евентуално наличие на симптоми на дълъг COVID. 951 от тях са имали безспорно доказана инфекция.

Резултатите сочат, че хората с базисна имунизация срещу COVID успяват по-добре да се справят с евентуална инфекция. "Това е допълнителен аргумент в полза на ваксините", казва епидемиологът Майкъл Еделщайн, член на изследователския екип.

Симптомите се проявяват рядко

Ваксините предпазват от инфекция, но дори някой да се зарази след ваксинация, болестта протича значително по-леко. Това важи и за дълготрайните последици - известни още като дълъг COVID: при ваксинираните рискът от главоболие намалява с 54 процента, от чувство на отпадналост - с 64 на сто, а от болки в мускулите - с 68 процента. Сравними показатели имат хората, които никога не са се заразявали с коронавирус - което показва колко добра защита осигурява ваксината.

Синдромът дълъг COVID често не може да се  диагностицира лесно, а много от пациентите смятат, че не ги възприемат сериозно. Причината е в това, че типичните оплаквания - отпадналост, умора, световъртеж, лоша концентрация или болки в мускулите, се срещат и при редица други заболявания. Дълъг COVID обхваща редица най-различни симптоми, породени от това, че коронавирусът е засегнал множество вътрешни органи.

Следователно честотата, с която се проявява дълъг COVID, е трудна за установяване, както показва проучване от септември 2021-а година, в което са били анализирани данните на 273 618 души, преболедували инфекция с коронавирус. В изследването се прави предположението, че почти 60 на сто от заразените продължават да имат симптоми на болестта цели шест месеца след инфекцията. Сходно е положението и с грипа. Шест месеца след началото на болестта  близо 40 процента от оздравелите се оплакват от синдроми, сходни с тези при дълъг COVID.

Ваксината помага и срещу настинки

Учени от университетите в Улм и Амстердам са открили и още една причина, поради която си заслужава да се ваксинираме. Ваксините срещу SARS-CoV-2  създават определена защита и срещу другите срещани при хората коронавируси (hCoV), които обикновено предизвикват настинки. Освен това ваксините действат ефективно и срещу първия тип коронавирус (SARS-CoV-1).

Екип учени от Института по молекулярна вирусология към университета в Улм описва в изследване, публикувано в "Clinical Infectious Diseases", че ваксината срещу коронавирус значително увеличава неутрализиращата активност спрямо вирусите hCoV-OC43, -NL63 und -229E, които предизвикват настинки.

Голямо британско проучване от своя страна показва, че близо една трета от хората, които са са заразили с варианта Омикрон между пети и 20-и януари 2022-а, преди това са карали и други инфекции с коронавируса. Причината за това е силната вирулентност на този вариант, който в момента е доминиращ във Великобритания.
Deutsche Welle