Няма класическа чума по свинете в Кюстендилска област. Самолети ще пръскат ваксини срещу бяс
Няма класическа чума по свинете в Кюстендилска област. Самолети ще пръскат ваксини срещу бяс / Дарик- Кюстендил,архив

До момента, през 2014 година няма установени случаи за класическа чума по дивите свине на територията на Кюстендилска област. Приключи и втората ни кампания през годината- декември за залагане на ваксини, с помощта на ловните дружини, каза за Дарик началникът на отдел "Здравеопазване" към ОДБХ- Кюстендил д- р Емил Гъгнев.
Той допълни, че няма случаи на заболяването класическа чума и при домашните прасета в областта.
Предстои ваксинация по въздуха срещу бяс при дивите хищници и по специално лисиците. Кюстендил е една от областите, като погранична, където се извършва такава ваксинация. Графикът, за дните в които ще летят самолетите ще бъде обявен допълнително.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс.