Ново общинско предприятие, със 170 души ще се грижи за чистотата в Дупница
Ново общинско предприятие, със 170 души ще се грижи за чистотата в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Ново общинско предприятие, което ще събере сметопочистване и сметосъбиране, зимно поддържане и поддръжка на зелените площи ще заработи в Дупница, след като ОбС прие Правилник за организацията и дейността на общинското предприятие „Поддържане и озеленяване на териториите за обществено ползване". В него ще работят 170 души.
На едно мнение бяха Костадин Костадинов и Ивайло Константинов, по отношение докладната за създаване на новото общинско предприятие. Предложението на кмета беше внесено като извънредна докладна и не е разгледано от групите общински съветници. Кметът на общината Методи Чимев обясни, че когато всички дейности са на подчинение на един ръководител, в случая директора на предприятието ще бъде пряко подчинен на него и по лесно може да се контролират дейностите. Досега сметосъбирането и сметоизвозването, и зимното поддържане се осъществяваха от две различни фирми, ангажимента за поддържане на зелените площи пък беше на общинското предприятие по озеленяване, в което работят 15 човека.
В предмета на дейност са включени голяма част от работата на различни звена, които сега съществуват като отделни.
Новото предприятие поема сметосъбирането и сметоизвозването, обезвреждането на битови отпадъци и поддържане на общинското депо, почистване на териториите за обществено ползване, метене и миене на улици, площади и паркове. Предприятието ще поеме и още една важна дейност - зимното поддържане. Заетите в предприятието ще управляват зелената система на общината и др.
В новото предприятие попада и управлението на общинският приют за бездомни кучета.