Намаляват пътните произшествия през есенно-зимния сезон, започна акция Светлина
Намаляват пътните произшествия през есенно-зимния сезон, започна акция Светлина / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Петима са убитите и 25 ранените при пътни произшествия през последния есенно-зимен сезон, от 1 ноември 2011 г. до 28 февруари 2012 г. За този период са станали 164 пътни инцидента в Кюстендилска област, от тях 34 са тежки. Най-много са инцидентите на територията на РУП-Дупница - 93, като там са всичките убити на пътя, а 11 са ранените.

"В ОД МВР-Кюстендил има тенденция за намаляване на общия брой произшествия през есенно-зимния сезон и последиците от тях. До голяма степен това се дължи на законовите промени за включени къси светлини през есенно-зимния период, а от тази година и през цялата година", коментира началникът на КАТ-Пътна полиция Румен Точев.

Статистиката показва, че най-много пътни инциденти стават в дните вторник и четвъртък, между 14.00 и 20.00 ч. през месеците ноември и декември.

В огромната си част пътните произшествия в областта са станали по вина на водачите на МПС - 162, като така са убити петима души, а 20 са ранени. Само за три от ПТП-тата като причина се посочват пътните условия.

С цел ограничаване на катастрофите до 20 ноември ще се проведе традиционната акция на КАТ "Светлина". Ще се проверява готовността на автомобилите за есенно-зимния сезон - изправността на светлините, неправомерното използване на фарове за мъгла при липса на такива метеорологични условия, сигнализацията на велосипеди и пътно- превозни средства с животинска тяга. От Пътна полиция ще следят и за поведението на пешеходците. Ще се контролира маркировката на пътя и уличното осветление.

Глобите: за повреди или неизправности по автомобила - 30 лв.; за нечетлив регистрационен номер - 10 лв.; за нарушения от ППС, което не е моторно - 30 лв.; за използване на фарове за мъгла, при условие, че няма условия за това - 20 лв., за неправилно пресичащи пешеходци - 10 лв.