Монтират 50 камери в  Дупница
Монтират 50 камери в Дупница / Маргарита Петрова,Дарик радио

50 камери ще бъдат монтирани в обхвата от градинката Левски до Наковия мост в Дупница. Установените нарушители ще бъдат показвани на „стена на срама" - обяви кмета на община Дупница, инж. Методи Чимев.

Според него само така ще могат да се справят с вандалите, които чупят общинска собственост и нарушават обществения ред. Камери ще има на двете големи кръстовища при ГУМ и на Наков мост, като освен стационарни камери ще има и въртящи, камери ще се монтират и по основните пътни артерии до парка, там също ще има, както и в кварталите където беше извършено облагородяване жк Развесена върба и жк Дупница и в подлеза на кв. Байкал. Камерите в Градската градина ще бъдат сменени, тъй като сега съществуващите нямат възможност за добра картина през нощта. Всяко лице, което руши общинска собственост или нарушава реда ще бъде качено с лице и име на сайта на общината, дори се обсъжда възможност за видеостена на пл. Свобода. Наред с това нарушителите ще бъдат и санкционирани. „Видеонаблюдението ще е само в общински територии, не се навлиза в личното пространство и в частни имоти" коментира Чимев. Той допълни, че след като няма съзнание, трябва да се предприемат сериозни мерки. Ще има табели, които да казват на гражданите, че има видеонаблюдение. Информацията ще се съхранява 1 месец. Идеята е броя на камерите да стане 100.

Градоначалникът обясни, че сумата по възстановяване на последиците от вандалските прояви не са малко. „Не съм склонен парите, които влизат в общината да покриват постъпки на недобросъвестни граждани. Вечерно време има хора, които си позволяват да правят неща, които са недопустими" обясни Чимев и допълни, че не може да се правят проекти, да се засаждат цветя и да се изграждат площадки, а през няколко месеца общината да ги възстановява.

Монтирането на първите 50 камери ще бъде направено максимално бързо, в момента тече събиране на оферти.