Министерската заповед не спира инвестициите в Паничище
Министерската заповед не спира инвестициите в Паничище / netinfo

  "Плановете за развитие на Паничище като туристически курорт не предвиждат застрояване в близост до Национален парк “Рила”, заяви за Дарик кметът на Сапарева баня Сашо Иванов. Той не е притеснен от заповедта на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, с която се спира реализацията на Подробния устройствен план на Сапарева баня, заради навлизане в територията на парка.

  "И ние, както министъра сме заинтересовани да изчистим границите на НП "Рила". Преди няколко месеца с комисия на МОСВ изчистихме навлизане на парка в общински гори", коментира Иванов. Той призна, че има минимално навлизане от няколко декара в територията на парка, но причината е в Картата за възстановената собственост за общината. 

  За Паничище е в сила Застроителен план от 1976 година. Сега общината подготвя нов общ устройствен план, който не предвижда застрояване в близост до парк "Рила". 

  "Ще има голяма буферна зона до парка, като цяло са предвидени много зелени площи и ниска степен на застрояване", каза още кметът на Сапарева баня. Ето как той отговори на въпроса- заповедта на министър Чакъров спира ли големия проект "Паничище- Езерата- Кабул"? / Чуй /

  На 16 август е празника на Паничище, тогава ще бъде направена и първа копка на Вилно селище, върху терен от 25 декара.