Методи Чимев: Няма правно основание за претенции към джамията в Дупница
Методи Чимев: Няма правно основание за претенции към джамията в Дупница / Маргарита Петрова

Кметът на Дупница Методи Чимев отхвърли претенциите на Мюсюлманското вероизповедание в България към джамията в Дупница. В исковата молба, като основание са посочени косвени доказателства и неподкрепени твърдения, коментира на нарочна пресконференция кметът на Дупница. Ищецът легитимира право на собственост единствено върху основанието, че преди Освобождението на България от oсманско владичество, мюсюлманската общност в град Дупница е била собственик на редица недвижими имоти.

Градоначалникът коментира, че по тази логика територията на община Дупница би трябвало да бъде част от мюфтийството, като бивша част от Османската империя.

По данни на ГРАОН, при последното преброяване 17 души са се самоопределили като представители на турски етнос.

Чимев коментира, че ако развитието на въпроса тръгне в посока различна от очакваната, ще бъдат предприети всички законови мерки, като обясни, че при нужда би инициирал и подписка.

"Всеки има право на вероизповедание, но когато касае собственост и то общинска, при това символ на града- върху това трябва да се концентрират нещата", каза кметът на Дупница. Според него, няма правно основание за каквито и да било претенции. Делото е на 27- ми март.

Мюсюлманското изповедание поиска официално да стане собственик на Джамията в Дупница и прилежащите имоти към нея.

Джамията е общинска собственост от 1998 година, със заповед на областния управител и е регистрирана като паметник на културата.