КЗК отхвърли претенциите на превозвачи за линията Дупница- София, но прие тези за други линии
КЗК отхвърли претенциите на превозвачи за линията Дупница- София, но прие тези за други линии / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли по- голяма част от жалбите на фирмите- превозвачи, които участваха в процедурата за обществен превоз в община Дупница, включително и жалбата на ЕТ „Румяна Николова - Даци Ер", за линията Дупница-София и обратно. Припомням, че от бобовдолската фирма обжалва процедурата, като един от мотивите беше конфликт на интереси.
Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение за класиране на участниците в процедурата за осъществяване на обществен превоз, в частта която се отнася за пакет 5 - Дупница-Благоевград, Дупница- Бобов дол, Дупница- Рилски манастир, и до Рила, там и двете фирми бяха отстранени. КЗК връща преписката на община Дупница за продължаване на процедурата от етап разглеждане, оценка и класиране на офертите.
Що се отнася до останалите жалби КЗК ги оставя без уважение.
Една от жалбите беше от бобовдолската фирма ЕТ „Румяна Николова - Даци Ер", които обжалваха процедурата по пакети 5 и 3.
Един от основните акценти беше по отношение линията до София, според жалбоподателите има конфликт на интереси, тъй като участника който спечели е Юнион Ивкони. Според представителите на фирмата, има конфликт на интереси, тъй като Ивайло Константинов, който е председател ОбС Дупница фигурира като собственик на фирма "Юнион Ивкони". Преди няколко седмици от Общинската комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси обявиха, че Константинов не е в конфликт на интереси.
В обяснението на КЗК се казва, че в случая обстоятелството, че един от управителите на дружеството, класирано на първо място по обособена позиция 3, е и председател на общинския съвет в същата община, където е открита обществената поръчка, не води до извода, че е налице свързаност между възложителя - кмета на община Дупница и управителя - Ивайло Любенов Константинов. Съгласно ЗМСМА кметът е орган на изпълнителната власт, а общинският съвет е орган на местно самоуправление, т. е. касае се за два отделни органа. "В допълнение към горното трябва да се отбележи, че липсват доказателства, от които да се установи, че Ивайло Любенов Константинов, в качеството му на председател на общински съвет Дупница, е участвал в изготвянето на документацията за участие по обжалваната обществена поръчка или е разполагал с достъп до същата на по-ранен етап", се казва още в решението на КЗК. Комисията оставя без уважение и жалбите, които касаят пакет 2.
Припомням, че три фирми обжалваха резултатите от конкурса за възлагане на автобусните превози в община Дупница "Христо Гущеров - Дани", „Кирил Христов - Еди" и „Румяна Николова - Даци - Р". И трите фирми бяха отстранени от процедурата, като в мотивите за отстраняване беше записано, че нямат автобуси за трудноподвижни лица или пък документите не са комплектовани коректно. Обжалваха се позициите по направленията Дупница- Крайници, Дупница- Дяково и Дупница- Тополница, по трета позиция, която включва Дупница- София, Дупница- Пловдив и Дупница-Смочево, както и 5- та позиция Дупница- Благоевград, Дупница- Бобов дол, Дупница- Рилски манастир, и до Рила.