Кюстендил в сепия препълни Килийното училище
Кюстендил в сепия препълни Килийното училище / netinfo

В препълнената зала на Килийното училище бяха представени тематичният календар „Кюстендил в сепия" и 12-те оригинални творби на художника Евгени Серафимов и неговия ученик Бисер Кирилов, послужили за направата на календара. Събитието уважиха кметът Петър Паунов, областният управител Владислав Стойков, общински съветници, представители на културните институти, на НПО, както и много колеги и приятели на художниците.

Календарът е луксозно двуезично издание, в ограничен тираж, с размери 45/45 см. В него месеците на 2013 година са илюстрирани от 12 картини, изобразяващи едни от най - емблематичните сгради на нашия град. Паметници на културата, романтични кътчета от града и архитектурни щрихи от няколко епохи са намерили престижно място на страниците на календара, чийто дизайн е заслуга на младата талантлива кюстендилка Владислава Атанасова.

По време на откриването бе представено резюме, подготвено от арх. Юлий Фърков, в което кратко и синтетично бе представена част от историята и някои малко известни факти за сградите, които са докоснали сърцата на двамата художника.

Печатното издание е реализирано с подкрепата на сдружение „Партньори - Кюстендил" и посланието на членовете на Сдружението и екипа, работил по реализирането на тази идея, отправено към жителите на града ни бе „по-често да гледаме НАГОРЕ, защото така имаме много по-големи шансове да забележим и да се насладим на красотата на града ни".

Оригиналите на творбите предизвикаха сериозен интерес и голяма част от тях бяха откупени още преди официалното им представяне.

Всички, които са пропуснали събитието, могат да видят оригиналите на картините и в понеделник в залата на Възрожденското училище, както и в следващите дни да си закупят календара в Регионалния исторически музей, Художествената галерия или от представители на Сдружение „Партньори - Кюстендил".